KUMPULAN KATA - KATA BIJAK BAHASA SUNDA

kata bijak bahsa sunda motivasi sunda
Kata - kata bijak atanapi kata - kata motivasi  sunda anu mangrupa nasehat nasehat ti karuhun urang, anu kedah di guar deui makna na anu kacida jerona ku urang salaku anak incuna sangkan tiasa ngalaksanakeun naon naon anu dinasehatkeun ku kolot urang sarerea.ngan kaduhung sagede gunung urang salaku anak incuna sok ngaluli - luli bahasa kolot tur ngarasa aneh mun di bere nasehat -  nasehat ku bahasa kolot urang malih mah sok aya ti barudak urang nu nyebat katro lah norak lah, kampungan lah, ceuk barudak ayeuna. padahal mun mah di kaji deui makna tur di alih basakeun ka bahasa kiwari  tinangtu papatah kolot teh bakal kapendak kacida jerona dina makna tur gaya basa na. dina postingan iyeu  pribados bade ngemutan tur ngaguar deui naon naon anu parantos di nasehatkeun ku para karuhun urang sarta di alih basakeun atanapi di tarjamahkeun kanu bahasa barudak kiwari sangkan apal kana eusi tur maknana.
mangga ka sadayana di aos, di leunyeupan tur di laksanakeun tangtosna ...

Nu lain kudu dilainkeun nu enya kudu dienyakeun 
(speak the truth nothing but the truth)
Kudu paheuyeuk- heuyeuk leungeun paantay-antay tangan 
(saling bekerjasama membangun kemitraan yang kuat).
Ulah taluk pedah jauh tong hoream pedah anggang jauh kudu dijugjug anggang kudu diteang 
( maju terus pantang mundur ).
Ka cai jadi saleuwi kadarat jadi salogak
( solid / Kompak/ team work ).
Sacangreud pageuh sagolek pangkek
(Commitment, menepati janji & consitent).
 Ulah lunca linci luncat mulang udar tina tali gadang, omat ulah lali tina purwadaksina
( integritas harus mengikuti etika yang ada)
Nyaur kudu diukur nyabda kudu di unggang
( communication skill, berbicara harus tepat, jelas, bermakna.. tidak asbun )
 Ngeduk cikur kedah mihatur nyokel jahe kedah micarek 
(Trust – ngak boleh korupsi, maling, nilep, dlsb… kalo mo ngambil sesuatu harus seijin yg punya).
Kudu hade gogod hade tagog
(Appearance harus dijaga agar punya performance yg okeh dan harus consitent dengan perilakunya  *John Robert Power melakukan training ini mereka punya Personality Training, dlsb).
Kudu silih asih, silih asah jeung silih asuh
( harus saling mencintai, memberi nasihat dan mengayomi ).
Pondok jodo panjang baraya
(siapapun walaupun bukan jodo kita tetap persaudaraan harus tetap dijaga)
Ulah ngaliarkeun taleus ateul 
(jangan menyebarkan isu hoax, memfitnah, dlsb).
Bengkung ngariung bongok ngaronyok
(team works & solidarity dalam hal menghadapi kesulitan/ problems/ masalah harus di solve bersama).
Bobot pangayun timbang taraju 
(Logic, semua yang dilakukan harus penuh pertimbangan fairness, logic, common sense, dlsb)
Lain palid ku cikiih lain datang ku cileuncang 
(Vision, Mission, Goal, Directions, dlsb… kudu ada tujuan yg jelas sebelum melangkah).
Kudu nepi memeh indit 
(Planning & Simulation… harus tiba sebelum berangkat, make sure semuanya di prepare dulu).
Taraje nangeuh dulang pinande 
(setiap tugas harus dilaksanakan dengan baik dan benar).
Ulah pagiri- giri calik, pagirang- girang tampian
(jangan berebut kekuasaan).
Ulah ngukur baju sasereg awak 
(Objektivitas, jangan melihat dari hanya kaca mata sendiri).
Ulah nyaliksik ku buuk leutik 
(jangan memperalat yang lemah/ rakyat jelata)
Ulah keok memeh dipacok
(Ksatria, jangan mundur sebelum berupaya keras).
Kudu bisa kabulu kabale 
(Gawul, kemana aja bisa menyesuaikan diri).
Mun teu ngopek moal nyapek, mun teu ngakal moal ngakeul, mun teu ngarah moal ngarih 
(Research & Development, Ngulik, Ngoprek, segalanya harus pakai akal dan harus terus di ulik, di teliti, kalo sudah diteliti dan dijadikan sesuatu yang bermanfaat untuk kehidupan).
Cai karacak ninggang batu laun laun jadi dekok 
(Persistent, keukeuh, semangat pantang mundur).
Neangan luang tipapada urang 
(Belajar mencari pengetahuan dari pengalaman orang lain).

42 komentar:

  1. Balasan
    1. hatur nuhun :D

      Hapus
    2. Eddy Moelyadi Hs.06:06

      Muhun kanteunan ari hirup kudu boga rasa jeung rumasa insya aloh berkah sslamet

      Hapus
  2. Kawitna sesah milari kata-kata bijak ti daerah urang Kang, untung Bobodoran Sunda Euy nga arsipkeun.
    Nice share Kang,nuhun.

    BalasHapus
    Balasan
    1. sumuhun kang margi ti eta kata bijak basa sunda teh sesah di pilari na tos di papalerkeun kang ku barudak zaman kiwari mah,,,
      insyaallah kang bade di tambihan,, bade guguru heula ka pun nini :D

      Hapus
  3. sae pisan kang info na...
    blogwalking kaang.. diantos back na hhe

    BalasHapus
    Balasan
    1. thanks kang,,
      siap ane tos join tuh ...
      follback :D

      Hapus
  4. keren pisan lah .. .
    hatur nuhun pamasihan anjeun iyeu ditampi pisan ku abdi .. .

    lumayan tambih-tambih elmu bhs.sunda .. .

    BalasHapus
    Balasan
    1. sami sami kang mudah - mudahan sing man'afaat ...

      Hapus
  5. sae luar biasa lur
    syukur alhamdullih masij aya keneh nu daek ngamumule budya sunda!!!

    BalasHapus
  6. teu salempang lengit buadaya sunda teh!!!
    da ieuh alhmdllh aya nudAek knenh ngamuule

    BalasHapus
  7. resep pisat nya kang pami basa sunda di jagi sareng di jaga..
    ulah ngaleingit keun budaya urang sadayana..
    kang di haturanan ameng kana blog abdi...
    salam bloger

    BalasHapus
    Balasan
    1. Punten ngiring nimrung, abi ngagaduhan maksad kange ngalestarikeun basa urang ku di damelna akun twitter @PIWURUKCINTA follow wae kang kang ngamumule bahasa nyalira

      Hapus
  8. Sae pisan kang, ulah sampe kawalat kakaruhun urang, bisi cilaka, teraskeun kang perjuangan ngamumule kabudayaan Sunda nu dipikameumeut.

    BalasHapus
  9. .hatUr nuhun kang.. Salam sa uyuT we lah..he

    BalasHapus
  10. Budaya Sunda ulah nepi ka leungit, haturnuhun gan

    BalasHapus
  11. Sae sae pisan
    ˚╬╬ϱϱ˚°˚╬╬ϱϱ˚°˚╬╬ϱϱ

    BalasHapus
  12. Htur nuhun,,ka tampi pisan..

    BalasHapus
  13. hatur thank you kang

    BalasHapus
  14. basa sundamah basa pang beungharna saatos basa arab.

    BalasHapus
  15. Anonim15:15

    hatur nuwun

    BalasHapus
  16. kang Abdul13:01

    Sae pisan euy

    BalasHapus
  17. Sae lah,,,hatur nuhun kang...(y)

    BalasHapus
  18. Anonim13:04

    Sae pisan Kang, dilajeung. Punten bade nyuhunkeun nge-share.

    BalasHapus
  19. aduh tiasa dicopas kang kata"na ??? hheee

    kangge update via facebook

    BalasHapus
  20. Hatur nuhun. . .!! Creatif

    BalasHapus
  21. raden.boros.ngora10:11

    ari ceuk kolot urang teh kudu miindung ka waktu,mibapa ka zaman,,tapi dumeh kitu oge ulah nepi ka jati kasilih ku junti :D

    BalasHapus
  22. raden.boros.ngora12:24

    haturan rawuh,salam pangabaktos ka sadayana ti pribados...sakapeung mah sok ngaraos sedih,sok komo ningali barudak ngora zaman ayeuna mah GENGSI cenah ngucap pake BAHASA SUNDA teh,cenah mah NORAK,KAMPUNGAN,TEU GAUL,,padahal mah aranjeuna teh urang sunda :(

    BalasHapus
  23. sae pisan Kang....hatur nuhun kana kasaeannana...abi salaku urang sunda nu masih keneh ngora kedah teras mieling kabeungharan basa Sunda...ieu janten amal jariah kangge pangersa..aamin..

    BalasHapus
  24. aya tambihan yeuh: Sareundeuk saigel sabobot sapihanean( kompak...atuh nya)

    BalasHapus
  25. aya tambihan yeuh: Sareundeuk saigel sabobot sapihanean( kompak...atuh nya)

    BalasHapus
  26. Anonim19:45

    syukurilah naon anu anjeun menangkeun reseup oge heunteu maksad anjeun tos ngahargaan hideup anjeun nyalira.

    BalasHapus
  27. aduh panuju pisan yeumah
    soklah lanyutkn tong unggut k linuan
    tong enag k anginan..
    URANG SUNDA KUDU TAAT BUDAYA

    BalasHapus
    Balasan
    1. Teu hariwang teing, aya keneh anu ngamumule basana sorangan, nuhun dulur.

      Hapus
  28. Hayu urang mumule ah..

    BalasHapus

ORANG BIJAK SELALU MENINGGALKAN JEJAK !